Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση που πολλοί δεν έχουν ακούσει ποτέ, αν και μπορεί να επηρεάσει έως και 1 στις 10 γυναίκες  και μπορεί να επηρεάσει σοβαρά όσες υποφέρουν από αυτήν.

Μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, προβλήματα ψυχικής υγείας και σε ορισμένες περιπτώσεις, υπογονιμότητα.

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία ιστός παρόμοιος με αυτόν στη μήτρα αναπτύσσεται σε άλλες περιοχές του σώματος. Αυτό συμβαίνει συχνότερα στη λεκάνη, γύρω από τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες ή στο εξωτερικό της μήτρας.

Κάθε μήνα, τα κύτταρα στον ιστό ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο σαν να ήταν στη μήτρα: διασπώνται και αιμορραγούν. Ωστόσο, σε αντίθεση με όταν μια γυναίκα αιμορραγεί κανονικά κατά τη διάρκεια της περιόδου της, το αίμα δεν έχει πού να πάει. Αντίθετα, ο διασπασμένος ιστός αναπτύσσεται σε αυτές τις περιοχές, προκαλώντας φλεγμονή, πόνο και σχηματισμό ουλώδους ιστού.

Τα κύρια συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι:

Επώδυνες περίοδοι
Επώδυνο σεξ
Αγονία
Ακανόνιστες / βαρύτερες περιόδους
Επώδυνες κινήσεις του εντέρου και πόνος κατά την ούρηση ή τα κόπρανα.
Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Λήθαργος
Ναυτία
Εξαιρετική κούραση
Κατάθλιψη
Συχνές λοιμώξεις όπως η τσίχλα
Αίσθημα λιποθυμίας / λιποθυμίας κατά τη διάρκεια της περιόδου
Γιατί συμβαίνει και ποιες είναι οι θεραπείες

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το γιατί κάποιες γυναίκες καταλήγουν να πάσχουν από ενδομητρίωση και άλλες όχι. Μία από τις θεωρίες περιλαμβάνει μια διαδικασία που ονομάζεται ανάδρομη έμμηνος ρύση. Αυτό είναι όπου το αίμα της περιόδου ρέει πίσω μέσω της σάλπιγγας και στην πυελική κοιλότητα αντί για έξω από το σώμα. Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που πιστεύεται ότι το αυξάνουν, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου ανοσοποιητικού συστήματος και των γενετικών κινδύνων.

Επί του παρόντος, ο μόνος τρόπος για να διαγνωστεί οριστικά είναι η λαπαροσκοπική επέμβαση. Αυτή είναι μια χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας κάμερας μέσω του στομάχου προς τη λεκάνη. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την πάθηση. Ωστόσο, ο πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω ορμονών, χειρουργικής επέμβασης και ανακούφισης από τον πόνο.

Τι πρέπει να κάνετε αν νομίζετε ότι το έχετε;

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε ενδομητρίωση, μην καθυστερείτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Κρατήστε ένα ημερολόγιο με όλα τα συμπτώματά σας, καταγράφοντας πώς επηρεάζουν πραγματικά εσάς και την ποιότητα της ζωής σας. Πείτε στον γενικό ιατρό τι πιστεύετε ότι είναι – μην φοβάστε να πείτε ότι πιστεύετε ότι έχετε ενδομητρίωση.

Εάν χρειάζεστε υποστήριξη και θέλετε να μιλήσετε με κάποιον, το Endometriosis UK έχει μια γραμμή βοήθειας που διαθέτει μια αφοσιωμένη ομάδα με προσωπικές εμπειρίες της πάθησης. Λεπτομέρειες για τις ώρες λειτουργίας αναφέρονται στον ιστότοπό τους.

Το μέλλον για την ενδομητρίωση

Πέρυσι, κυκλοφόρησαν νέες κατευθυντήριες γραμμές για να βοηθήσουν τόσο τους επαγγελματίες υγείας όσο και το κοινό να κατανοήσουν καλύτερα τις διαδικασίες με τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίζονται οι ασθενείς. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες θα διαγνωστούν και θα μπορούν να λάβουν θεραπεία πιο γρήγορα.

Η έρευνα συνεχίζεται για την κατανόηση των αιτιών της πάθησης και την ανάπτυξη νέων θεραπειών. Η καθ. Krina Zondervan στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι ειδικός στην επιδημιολογία αναπαραγωγής και γονιδιώματος. Συμμετέχει στη μεγαλύτερη γενετική μελέτη που διερευνά τα αίτια της ενδομητρίωσης.

Επί του παρόντος, εμπλέκονται περισσότερες από 60.000 γυναίκες και οι ερευνητές συγκρίνουν το DNA τους με αυτό γυναικών χωρίς ενδομητρίωση.

Κάνοντας αυτό, ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα τι κάνει μερικές γυναίκες πιο ευάλωτες στην πάθηση.

Συνδέσεις ΠΗΓΗ

https://www.endometriosis-uk.org/

https://www.nhs.uk/conditions/endometriosis/

https://www.bsge.org.uk/centre/

https://www.nice.org.uk/guidance/ng73

Οι πληροφορίες που διατίθενται μέσω αυτού του διαδικτυακού τόπου δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.

Η ευθύνη για την ιατρική φροντίδα ασθενών ανήκει στον επαγγελματία υγείας, με βάση την επαγγελματική του εξειδίκευση, την εμπειρία, τα χαρακτηριστικά και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς.

Leave a reply