Οι Βρετανοί ξοδεύουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο λίρες κάθε χρόνο προσπαθώντας να κρύψουν –ή να αποτρέψουν– μια από τις αναπόφευκτες παρενέργειες της διαδικασίας γήρανσης: τη φθορά του δέρματός μας.

Οι παραδοσιακές ενυδατικές θεραπείες λειτουργούν με τη χρήση μιας χημικής ουσίας γνωστής ως «υγραντικού» –συχνά γλυκερίνη– για τη δέσμευση του νερού στα κύτταρα του δέρματός σας.

Όμως, ενώ αυτό διατηρεί το δέρμα σας ενυδατωμένο, δεν αντιτίθεται στη θεμελιώδη διαδικασία της γήρανσης – την απώλεια κολλαγόνου.

Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη που δίνει στο δέρμα μας τη δομή του. Όμως, καθώς αφήνουμε τα εφηβικά μας χρόνια, το σώμα μας παράγει όλο και λιγότερο από αυτό – μια μείωση περίπου 1% ετησίως. Αυτό αποδυναμώνει σταδιακά τη δομή του δέρματος που οδηγεί σε χαλάρωση και ρυτίδες.

Ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μία από τις πιο δημοφιλείς νέες θεραπείες είναι τα ποτά που ισχυρίζονται ότι περιέχουν κολλαγόνο.

Η ιδέα είναι ότι εάν το σώμα μας δεν παράγει πλέον αυτή την πρωτεΐνη, τότε μπορούμε να την καταπιούμε και να σώσουμε το δέρμα μας.

Αλλά η επιστήμη πίσω από αυτή την ιδέα στοιβάζεται; Υπάρχουν πολύ λίγες μελέτες για να πούμε με βεβαιότητα εάν η πρόσληψη κολλαγόνου σε υγρή μορφή θα μετριάσει τις επιπτώσεις της γήρανσης στο δέρμα.

Ελλείψει αποδείξεων ότι λειτουργεί, η Αρχή Προτύπων Διαφήμισης έχει απαγορεύσει τη διαφήμιση που συνδέει άμεσα την κατανάλωση κολλαγόνου με τη βελτίωση της υγείας του δέρματος.

Ένας από τους λόγους για να είμαστε δύσπιστοι είναι το θέμα της «βιοδιαθεσιμότητας» – η ικανότητα του κολλαγόνου να μεταναστεύει μέσω όλων των οξέων του εντέρου και του στομάχου μας, να αποφύγει την καταστροφή και την πέψη και με κάποιο τρόπο να βρει το δρόμο του προς το δέρμα μας μέσω του κυκλοφορία του αίματος.

Αν λοιπόν η κριτική επιτροπή είναι έξω για τα ποτά κολλαγόνου, πώς μπορούμε να συγκρατήσουμε τη γήρανση του δέρματός μας; Ένας τρόπος είναι μέσω της διατροφής μας.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C πιστεύεται ότι διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου – επομένως τρώτε πολλά φρούτα, μπρόκολο και γλυκοπατάτες.

Και δραστηριότητες που είναι γνωστό ότι αναστέλλουν την παραγωγή κολλαγόνου, όπως το κάπνισμα και η υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως, είναι καλύτερο να αποφεύγονται.

Τελικά, η διαδικασία γήρανσης του σώματος είναι μια βιολογική αναπόφευκτη, και το ζαρωμένο δέρμα είναι μέρος αυτής της διαδικασίας.

Και ενώ δεν υπάρχει μαγική θεραπεία για τη γήρανση του δέρματος, μια υγιεινή διατροφή και η λογική έκθεση στο ηλιακό φως θα βοηθήσουν στην αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων του χρόνου.

 

Οι πληροφορίες που διατίθενται μέσω αυτού του διαδικτυακού τόπου δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.

Η ευθύνη για την ιατρική φροντίδα ασθενών ανήκει στον επαγγελματία υγείας, με βάση την επαγγελματική του εξειδίκευση, την εμπειρία, τα χαρακτηριστικά και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς

Συνδέσεις:ΠΗΓΕΣ

https://www.theguardian.com/science/2015/sep/27/nutricosmetics-drink-make-skin-look-younger-science

http://www.jmnn.org/article.asp?issn=2278-1870;year=2015;volume=4;issue=1;spage=47;epage=53;aulast=Borumand

https://www.asa.org.uk/rulings/minerva-research-labs-ltd-a16-323789.html

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/drinking-collagen#what-science-says

Leave a reply