Το γλαύκωμα είναι η κύρια αιτία τύφλωσης παγκοσμίως τα συμπτώματά του δεν παρουσιάζονται με εμφανή τρόπο, γεγονός που οδήγησε στην ονομασία της πάθησης «σιωπηλός κλέφτης της όρασης».

Για όσους έχουν υποφέρει από γλαύκωμα όπου η αρχική θεραπεία αποτυγχάνει, μπορεί να υπάρξει μια λύση στον ορίζοντα που θα μπορούσε να σώσει την όραση πολλών πασχόντων.

Τι είναι το γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα είναι μια ασθένεια όπου το οπτικό νεύρο στο πίσω μέρος του ματιού έχει υποστεί βλάβη. Αυτή η βλάβη προκαλείται συχνά από την πολύ αργή αποστράγγιση του υγρού από το μάτι που οδηγεί σε αυξημένη πίεση στο μάτι.

Η απώλεια όρασης για τα άτομα με γλαύκωμα εμφανίζεται πρώτα στην περιφερική όραση. Μπορεί να είναι δύσκολο να παρατηρήσετε αυτό το είδος απώλειας όρασης, επειδή ο εγκέφαλος το αντισταθμίζει.

Δυστυχώς, η απώλεια όρασης που προκαλείται από το γλαύκωμα δεν είναι αναστρέψιμη. οι θεραπείες που χορηγούνται επιβραδύνουν κάθε περαιτέρω τύφλωση.

Οι θεραπείες για το γλαύκωμα ξεκινούν με σταγόνες, οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικές για πολλά χρόνια. Εάν οι σταγόνες αρχίσουν να αποτυγχάνουν, τότε οι ασθενείς μπορούν να προχωρήσουν σε τραβεκτομή, η οποία περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για να δημιουργήσει μια μικρή τρύπα στο τοίχωμα του ματιού ή να τοποθετηθεί ένα στεντ.

Σε ένα μικρό αριθμό ασθενών, αυτές οι θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα. η πίεση των ματιών δημιουργείται καθώς η παροχέτευση του ματιού μπλοκάρεται, με αποτέλεσμα ο χειρουργός να πρέπει να εκτελέσει πολλαπλές επεμβάσεις για να αφαιρέσει το μπλοκάρισμα και να αλλάξει την πίεση.

Νέα τεχνολογία

Το «Eye Watch» είναι μια νέα, καινοτόμος συσκευή που βρίσκεται επί του παρόντος στο Manchester Royal Eye Hospital και στο St Thomas’s Hospital του Λονδίνου. Ο σχεδιασμός επιτρέπει την εισαγωγή ενός χαρακτηριστικού τύπου βρύσης στο μάτι, το οποίο επιτρέπει στον κλινικό ιατρό να αλλάξει την πίεση των ματιών χωρίς περαιτέρω χειρουργική επέμβαση.

Μέσα στο EyeWatch υπάρχει ένας μαγνήτης που περιστρέφεται σε έναν άξονα. Όταν είναι πλήρως κλειστός, ο μαγνήτης πιέζει έναν σωλήνα, κλείνοντάς τον αποτελεσματικά σε οποιαδήποτε απελευθέρωση υγρού και επομένως αυξάνοντας την πίεση. Όταν ανοίγει πλήρως, ο σωλήνας επιτρέπει την ελεύθερη ροή του ρευστού χωρίς αντίσταση και επομένως θα βοηθούσε στη μείωση της πίεσης. Μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε επίπεδο μεταξύ αυτών των δύο άκρων.

Η συσκευή ελέγχεται από έξω χρησιμοποιώντας στυλό με άλλο μαγνήτη στο άκρο – μια διαδικασία που είναι ανώδυνη και μη επεμβατική. Αυτό είναι ένα σημαντικό όφελος για τους ασθενείς με γλαύκωμα, τόσο για την πρόληψη του τραύματος των επαναλαμβανόμενων χειρουργικών επεμβάσεων όσο και για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης και άλλων επιπλοκών που σχετίζονται με επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις.

Το ταξίδι της Παμ

Ήρθαμε στην Παμ μόλις άκουσε ότι ήταν κατάλληλη υποψήφια για τη δοκιμή του Eye Watch.

Στο παρελθόν είχε υποβληθεί σε θεραπεία με επιτυχία για 20 χρόνια με οφθαλμικές σταγόνες, αλλά τελικά είχαν σταματήσει να είναι αποτελεσματικές.

Δοκιμάστηκε η τραβεκουλεκτομή αλλά δεν ήταν επιτυχής, καθώς σχηματίστηκε ουλώδης ιστός που έφραξε τα κανάλια παροχέτευσης.

Στη συνέχεια, η Pam έπρεπε να υποβληθεί σε επώδυνες και τραυματικές διαδικασίες για να αφαιρέσει τον ουλώδη ιστό και να ξεμπλοκάρει τα κανάλια χρησιμοποιώντας βελόνες.

Ο σύμβουλος της Παμ και ένας από τους επικεφαλής χειρουργούς για τη δοκιμή του Eye Watch, ο κ. Leon Au, έβαλε την Pam για τη δοκιμή.

Η επέμβαση της Pam για την εισαγωγή της συσκευής Eye Watch προχώρησε χωρίς επιπλοκές. Δύο εβδομάδες αργότερα, επέστρεψε για να δει τον κ. Au για έλεγχο. Ρύθμισε τη συσκευή έτσι ώστε να απελευθερώνει υγρό με ρυθμό που θα διατηρεί τη βέλτιστη πίεση για την Pam. Η αλλαγή από τις προηγούμενες θεραπείες για την Παμ είναι τεράστια.

Δεν αντιμετωπίζει πλέον την προοπτική πολλαπλών χειρουργικών επεμβάσεων και επώδυνων επεμβάσεων βελονισμού, και υπάρχει ελπίδα ότι θα αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω απώλεια όρασης, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να οδηγεί.

 

Οι πληροφορίες που διατίθενται μέσω αυτού του διαδικτυακού τόπου δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.

Η ευθύνη για την ιατρική φροντίδα ασθενών ανήκει στον επαγγελματία υγείας, με βάση την επαγγελματική του εξειδίκευση, την εμπειρία, τα χαρακτηριστικά και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς

Συνδέσεις ΠΗΓΗ

https://www.glaucoma-association.com/

https://www.rnib.org.uk/eye-health/eye-conditions/glaucoma

https://www.fightforsight.org.uk/

Leave a reply