Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουμε συνηθίσει να πίνουμε ζεστά ροφήματα για να μας ζεστάνουν και κρύα για να μας δροσίζουν. 

Αλλά υπάρχουν πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο όπου οι άνθρωποι πίνουν ζεστά ροφήματα για να παραμείνουν δροσεροί στο τροπικό τους κλίμα. 

Αυτό μπορεί να φαίνεται αντίθετο, αλλά υπάρχει επιστημονική βάση σε αυτή τη συνήθεια;

Το πείραμα

Στείλαμε τον Δρ Giles Yeo στο Πανεπιστήμιο του Nottingham Trent, όπου ο αθλητικός επιστήμονας Dr Steve Faulkner δοκίμασε τη θεωρία. Σε δύο συνεχόμενες ημέρες, ο Giles έλαβε οδηγίες να περπατήσει βιαστικά σε διάδρομο για μια ώρα, σε ένα δωμάτιο με θερμοκρασία 35°C σε χαμηλή υγρασία. 

Την πρώτη μέρα, ήπιε μια μετρημένη ποσότητα νερού παγωμένου στους 4°C σε διαστήματα 15 λεπτών και τη δεύτερη μέρα, του έδωσαν φλιτζάνια τσάι στους 43°C. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος, η θερμοκρασία του δέρματός του μετρήθηκε με αισθητήρες που τοποθετήθηκαν γύρω από το σώμα του και η θερμοκρασία του πυρήνα του μετρήθηκε με ένα χάπι τηλεμετρίας το οποίο κατάπινε λίγες ώρες πριν από κάθε δοκιμή. 

Η ποσότητα του ιδρώτα που παρήγαγε ο Giles σε κάθε κατάσταση μετρήθηκε ζυγίζοντάς τον πριν και μετά τη συνεδρία στον διάδρομο.

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα του Steve συνέκριναν τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος του Giles κατά τη διάρκεια των δύο ημερών. Βρήκε ότι ήταν σχεδόν πανομοιότυπο – το ζεστό ρόφημα δεν δρόσιζε τον Τζάιλς περισσότερο από ό,τι όταν έπινε ένα κρύο.

Ευρύτερη Έρευνα

Τα στοιχεία από μια μεγαλύτερη μελέτη στην Αυστραλία δείχνουν γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Συμμετείχαν εννέα άτομα που ασκήθηκαν για 75 λεπτά και τους δόθηκαν ποτά σε διαφορετικές θερμοκρασίες, που κυμαίνονταν από 1,5 έως 50 βαθμούς Κελσίου. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ανεξάρτητα από το πόσο ζεστό ή κρύο είναι το ποτό σας, το σώμα σας θα ανταποκριθεί για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα σας σταθερή στους 37 βαθμούς Κελσίου. Ένα ζεστό ρόφημα σημαίνει ότι το σώμα σας θα ιδρώσει πιο γρήγορα, για να απαλλαγείτε από την υπερβολική ζέστη. Ωστόσο, μετά από ένα κρύο ρόφημα, το σώμα σας θα ιδρώσει πιο αργά.

Τι πρέπει να κάνω?

Όταν είστε ζεστοί, το βασικό είναι να παραμένετε ενυδατωμένοι – και το ποτό σας μπορεί να είναι όσο ζεστό ή κρύο θέλετε!

 

Οι πληροφορίες που διατίθενται μέσω αυτού του διαδικτυακού τόπου δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.

Η ευθύνη για την ιατρική φροντίδα ασθενών ανήκει στον επαγγελματία υγείας, με βάση την επαγγελματική του εξειδίκευση, την εμπειρία, τα χαρακτηριστικά και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς

Σχετικοί σύνδεσμοι: ΠΗΓΗ 

https://www.ntu.ac.uk/staff-profiles/science-technology/steve-faulkner

https://theconversation.com/does-drinking-hot-tea-in-summer-really-cool-you-down-62854

Leave a reply